"Cokegebruik beïnvloedde risicocultuur in bancaire wereld"

Trendwatcher Adjiedj Bakas waarschuwt banken

"Cokegebruik beïnvloedde risicocultuur in bancaire wereld"

Ze hadden hem bijna gesmeekt een toespraak te houden om hen, schaamtevolle bankiers, een spiegel voor te houden. Adjiedj Bakas accepteerde de invitatie en tracteerde de 600 bankiers op een nogal bitter koekje van eigen deeg. Stop met cocaïne!

Hieronder volgt de letterlijke tekst van het persbericht van Adjiedj Bakas.

"Het bankgeheim komt niet alleen in belastingparadijzen als Luxemburg en Zwitserland definitief ten einde, dit zal wereldwijd een trend worden. Daarmee komt het belang van cash geld terug. Kluizen vol cash geld en "oorlogsgoud" (juwelen etc.) worden trendy onder vermogende particuliere klanten. En het anonieme rekening-op-nummer komt terug. Bereid je als bank daarop voor." Dit hield trendwatcher Adjiedj Bakas afgelopen vrijdag een gezelschap van 600 bankiers voor. Zij kwamen bijeen voor het prestigieuze jaarlijkse Luxembourg Financial Forum, waar de top van de Luxemburgse banken voor wordt uitgenodigd door de Luxemburgse regering en de Luxemburgse bankiersvereniging. Afgelopen vrijdag 29 mei 2009, werd dit Forum voor de vierde keer gehouden.

Nadat Nobelprijswinnaar Edmund Phelps het publiek had voorgehouden dat de huidige economische crisis weleens het einde van de globalisering zou kunnen betekenen, mocht Bakas enkele inzichten en ideeën uit zijn nieuwste boek "Beyond the Crisis" met het publiek delen. "De meeste bankiers zijn brave mensen die gewoon hun werk hebben gedaan, conform internationale morele normen,"zei Bakas. "Maar het publiek voelt zich bedrogen door bankiers. Hoewel het publiek dat ook door de menselijke eigenschap van hebzucht gedreven wordt, medeverantwoordelijk is voor de crisis, moet de branche de gevoelens van de consumenten serieus nemen. Gevoelens zijn ook feiten. En de E van Economie is ook de E van Emotie. De branche moet nu echt werk gaan maken van het herstel van vertrouwen."

Bakas hekelde het cokegebruik onder vele bankiers op Wall Street en in London City. "Binnen de branche is het al decennia bekend dat een kleine maar invloedrijke groep medewerkers en beslissers coke gebruikt. Het is ook bekend dat cokegebruik risicogedrag stimuleert. Je voelt je helemaal het mannetje met een snuifje op. Correcte risico-analyses werden daardoor niet gemaakt. Je moet nu dus een einde maken aan cokegebruik". Bakas vond ook dat de "rating agencies" zoals Standard&Poors en Moody's ten onrechte buiten schot blijven. "Zakenbank Lehman verkocht in belastingparadijs Nederland voor meer dan 600 miljard euro aan onzin-producten aan niets vermoedende banken en particulieren. De toelichting op een dergelijk product telde 600 pagina's. Wie las die? De producten hadden immers een triple-A goedkeuring van de rating agencies. De Lehman-operatie in Nederland werd geleid door een jongeman van 31 jaar die er enorme bedragen aan overhield, maar die nog steeds op vrije voeten is. Dit voorbeeld illustreert dat de grootste bankrovers uit de moderne geschiedenis bankiers waren. Niet alle bankiers, maar wel een kleine groep die feitelijk een ‘eindspel' speelde. Men wist dat dit piramidespel een keer zou eindigen, maar ging koortsachtig door, opgezweept door een roes van drugs en een meer-meer-meer-cultuur".

Om schoon schip te maken moet de bancaire branche volgens Bakas de schuldigen isoleren en (laten) bestraffen. Ook moet het (inter)nationale strafrecht zodanig worden vernieuwd, dat vervolging en straffen van de schuldigen mogelijk wordt. En hun winsten teruggevorderd kunnen worden om aan gedupeerde klanten ter beschikking te worden gesteld. Bakas riep de branche ook op om te feminiseren. "Ik zie hier in de zaal 90% mannen en 10% vrouwen. Zou deze crisis hebben plaatsgevonden als die verhouding omgekeerd zou zijn geweest?" vroeg hij zijn gehoor. "Uit de verzekerings- en beleggingsbranche weten we dat vrouwen minder risico's nemen dan mannen, en daardoor stabielere klanten zijn. Ik adviseer om dat gegeven te benutten en nu meer topvrouwen te benoemen. Leer van het zegenrijke werk dat de vrouwenmarketeers van Bosley nu doen voor bijvoorbeeld Sony en Daihatsu." Bakas hield de bankiers ook voor dat islamitisch bankieren de afgelopen tijd succesvoller is gebleken dan Westers bankieren. "Islamitische banken hebben minder schade geleden dan Westerse. Een iets ander aspect van de islam dan we doorgaans horen, zeker nu in deze Europese verkiezingstijd".

Bakas hield de branche ook voor dat er markt is voor nieuwe banken, en dat die er ook zullen komen. "U zult nieuwe concurrenten krijgen. Autobedrijf Leaseplan maakte al bekend een internetspaarbank te openen. Siemens breidt de eigen bankiersactiviteiten uit richting klanten en toeleveranciers. Luchtvaartmaatschappijen Easyjet en Virgin bankieren al met succes. Google heeft een bankvergunning gekregen en Apple heeft in New York al een eerste bank. Er is al een applicatie beschikbaar om te bankieren via de Iphone, en een Apple Bank is in de nabije toekomst te verwachten. De merkentrouw van Applegebruikers is dusdanig dat meer dan 80% van hen zou overwegen over te stappen naar een nieuw te vormen Apple Bank. Je kunt deze mogelijke nieuwe concurrenten wel weghonen of niet serieus nemen. Maar denk aan de eerste Japanse auto's die in de karen '60 van de vorige eeuw de Europese markt opkwamen. Daar lachten we ook om. Maar ze hebben de autobranche ingrijpend veranderd. Dat gaan nieuwe spelers ook doen met het bankenlandschap. Bereid je voor op deze onvermijdelijkheden."

Bakas' bijdrage aan het Forum werd positief ontvangen. Jean Meyer, voorzitter van de Luxemburgse bankiersvereniging, zei: "Het is een bijzonder authentieke man. Hij durft ons zaken voor te houden die menigeen niet durft aan te kaarten. Dat zijn betoog herhaaldelijk werd onderbroken door applaus van het publiek, zeer ongebruikelijk in onze branche, illustreerde dat ook. Ik verwacht dat zijn boek ‘Beyond the Crisis' zeer zal aanslaan in de branche " Philip Wood, topadvocaat bij AllenOvery en gespecialiseerd in banken, zei tijdens het Forum: "Ik heb het boek al uitgelezen. Ik heb er oprecht van genoten. Het zit tjokvol goede ideeën." Paul van Olst, Sales Director van FIL Investments International zegt: "Wow....Het worden erg spannende tijden. Nowhere to hide, lijkt het wel. Wat een goed boek, bijna in een ruk uitgelezen! Ik ben verre van angstig aangelegd, maar een schuilkelder in de tuin is geen overbodige luxe. Gelukkig komt er ook weer een Boom na de Doom!" Ook SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en Thony Ruys, ex-topman van Heineken, lazen het boek al. Het boek, dat in 40 landen tegelijk verschijnt, maakt nu al internationaal furore. Daags voor het Forum sprak Bakas over dit boek de Oostenrijkse zakenelite toe, op uitnodiging van Kanselier Werner Faymann. Hij hield de Oostenrijkers voor dat ze jaren geleden een ernstige Wijncrisis doormaakten en daar sterker uitkwamen dan ze erin gingen. "Oostenrijkse wijnen behoren nu weer tot de wereldtop. Leer van die crisis om de huidige aan te pakken."

Bakas spreekt binnenkort de CEO's van alle Zwitserse banken toe, en vertrekt daarna naar China voor lezingen. BBC-anchorman Philip Hampsheir, die Bakas meemaakte op het Forum in Luxemburg, en die dagelijks een publiek van 50 miljoen mensen bedient, zegt: "Een plezier om Bakas aan te horen. We willen hem vaker op de BBC een podium bieden voor zijn originele ideeën." Bloomberg-TV-anchorwoman Judith Bognor, zegt: "Ik heb het boek, voorafgaande aan dit Forum, in een adem uitgelezen. Ik vind het supergoed. Adjiedj is nu al een populaire gast in onze uitzendingen. Ik verwacht dat hij in de toekomst echt een household name wordt."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Fujitsu over smart society

Het Japanse tech-bedrijf Fujitsu denkt dat artificial intelligence nu pas rijp is voor ontginning. Een gesprek met Pacal Huijbers.

Lees artikel »

Infrastructuur laat zich eenvoudig plat leggen

Het nieuwe kabinet steekt 95 miljoen euro per jaar in cyberveiligheid. Dat is fijn voor straks maar ondertussen is het prijsschieten. "Inbreken kan op alle fronten", stelt de ethical hacker.

Lees artikel »

Klussers bedienen doe je zo

Intergamma, de franchiseorganisatie van Gamma en Karwei, trekt online twee miljoen bezoekers per week. Hoe krijgt Lieke Luttmer, directeur e-commerce, dat voor elkaar?

Lees artikel »

E-commerce duikt op booming pillenmarkt

Het louche imago lijkt verdwenen. Heel Holland slikt en koopt via internet.

Lees artikel »

Permissioned blockchain: hip en pseudo-innovatief

Kan samen oefenen in afgeschermd ecosysteem bestaande markten en sectoren op hun kop zetten?

Lees artikel »

Installateur negeert robotica

OTIB, Uneto-VNI en allerlei branchegoeroes laten geen kans voorbij gaan om robotica een grote toekomst toe te dichten in de installatiebranche. Pionierende ondernemers zijn echter schaars.

Lees artikel »

Een eeuw vooruit denken: co-creatie op Bouwcampus

In ons land zijn veel stuwen, sluizen en gemalen bijna honderd jaar oud. Ze moeten vervangen worden. Hoe? De Bouwcampus koos voor co-creatie en out of the box-denken.

Lees artikel »

Talent ontdekken met slimme algoritmes

Volgens University of Toronto nemen machines betere beslissingen dan mensen. Algoritmes zouden betere kandidaten selecteren dan recruiters.

Lees artikel »

Dajte si pozor na vás? Taalbarrières in de bouwput

Communiceren met buitenlandse onderaannemers, wie kan het?

Lees artikel »

Fenixloods Katendrecht: 212 hippe lofts aan de Maas

De oude Fenixloods van de Holland Amerika Lijn in het Rotterdamse Katendrecht wordt momenteel 'gebimd' tot loftwoongebouw.

Lees artikel »