IBM deelt uit: 2,5 miljoen uur vrijwilligerswerk

Het 100-jarige IBM wil iets terugdoen voor mens en maatschappij. Wereldwijd worden IBM'ers gevraagd minimaal acht uur vrijwilligerswerk te doen. Ook IBM Nederland laat zich niet onbetuigd. Op woensdag 15 juni stonden vrijwilligersprojecten in de spotlights in het hoofdkantoor in Amsterdam. "Heb je buiten de reddingsbrigade en de vrijwillige brandweer gezien?" 

Het zal zelden gebeuren dat directeur Harry van Dorenmalen van IBM Nederland een interview geeft tussen de lege vitrines en opeengestapelde stoelen in een verlaten kantine. Vandaag is dat wel het geval. En dat is geen bewuste keuze. Op de begane grond van het hoofdkantoor in Amsterdam vieren IBM'ers dat hun werkgever honderd jaar bestaat, dat ze het fijn hebben samen, dat ze van vrijwilligerswerk houden en dat ze mens en planeet een warm hart toedragen. Hoe kun je zo'n feest beter opluisteren dan met een spelletje Lingo? Zeker als de presentatrice Lucille Werner zelf is. Van Dorenmalen -die net de medewerkers heeft toegesproken- heeft tijd om met AutomatiseringGids te praten. Maar er wordt wel erg uitbundig gezongen, en gezwaaid met vlaggetjes na weer een briljante taalvondst. In de kantine is het stil. Daar zoemt slechts een eenzame koffieautomaat.

Van Dorenmalen: "Je ziet dat de sfeer er goed in zit. IBM'ers zijn gedreven mensen. Ze worden niet alleen gedreven door technologie maar ook door serviceverlening en dienstbaarheid aan de wereld. Vanwege dat laatste hebben we besloten geen klassiek feest te geven nu we honderd jaar bestaan maar medewerkers te vragen hun tijd te besteden aan vrijwilligerswerk. Vandaag kun je constateren waartoe dit heeft geleid. Misschien heb je buiten de reddingsbrigade en vrijwillige brandweer gezien. In totaal hebben we honderd vrijwilligersprojecten gedefinieerd, bij voorkeur in ons eigen expertisegebied want wij denken dat juist technologie een grote rol kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen."

IBM zou IBM niet zijn als men deze actie niet mondiaal zou insteken. De CEO heeft alle 400.000 medewerkers wereldwijd (waarvan 100.000 in India) gevraagd in 2011 minimaal acht uur vrijwilligerswerk te doen. Daarvan hebben er al 300.000 ‘ja' gezegd. Ook in Nederland slaat de oproep aan. "Tot nu toe hebben 2.800 Nederlandse IBM'ers samen al meer dan 22.000 uur gedoneerd", aldus voorlichter Jelmer Letterie. Een greep uit het aanbod: CAP 100 brengt mensen met een handicap onder de aandacht van het bedrijfsleven. Plan Nederland zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen. Er wordt tijd gedoneerd aan Stichting Earth Cleaner, Stichting Semmy, JINC, Vrouwen aan het Werk en vele tientallen andere initiatieven.

Vrijwilligerswerk zit IBM in de genen. In 1911 was oprichter Thomas J. Watson al controversieel toen hij riep dat het bedrijf graag iets terug wilde geven aan de samenleving. Het altruïsme is nog steeds niet vervlogen. Niet alleen voor de samenleving, ook voor de medewerkers zelf is dit prettig. Door zich in te zetten voor goede doelen, geven mensen inhoud en betekenis aan hun werk en leven.

Werken bij IBM lijkt al met al een aangename bezigheid. Volgens Van Dorenmalen is het personeelsbestand ondanks de kredietcrisis "redelijk op peil gebleven". Daarvoor moet wel flink worden geïnvesteerd in skills en persoonlijke ontwikkeling. Van Dorenmalen: "Het HR-beleid verschoof in de loop der jaren steeds meer van control naar trust. We bieden alle ruimte voor plaats- en tijdonafhankelijk werken. Mensen moeten zich veilig voelen, en de ruimte, tools en support krijgen om hun talenten te laten bloeien. Alleen zo kunnen ze echt een waardevolle bijdrage leveren."

Achter de coulissen bij Lingo spreken we young professional of the year Babouschka van Bilsen (28), die het prima naar haar zin heeft. De accountmanager voor de divisie Media & Entertainment heeft vandaag haar tijd gegeven aan de CAP 100. Sinds vanochtend is ze op pad met een gehandicapte man. Ze heeft hem laten zien hoe het er bij een technologiebedrijf aan toe gaat. Van Bilsen prijst de ruime mogelijkheden die IBM haar biedt om mooie dingen te doen. Toen ze drie jaar geleden begon, had ze continu een buddy ter beschikking. Momenteel kan ze terugvallen op een manager, een mentor èn een coach om een volgende stap in haar carrière te bespreken. Waar staat ze? Waar wil ze naartoe? Wat wil ze bereiken? IBM faciliteert.

Allemaal mooi en aardig, maar in de war on talent is IBM natuurlijk ook maar een van de velen. Talent is schaars en komt niet zomaar aanwaaien. Met name specialisten op het gebied van business analytics zijn moeilijk te vinden, onderkent Harry van Dorenmalen, want juist zij verschaffen grote bedrijven de onmisbare inzichten waarmee slimme strategische keuzes kunnen worden gemaakt. Kortom: de hedendaagse businessanalist kan achterover leunen en kiezen voor de meest aantrekkelijke werkgever.

Om appeal te hebben op de arbeidsmarkt moet IBM vol aan de bak. Het bedrijf staat weliswaar als een van de weinige ICT-dienstverleners in de top 100 van aantrekkelijkste werkgevers (Incompany 500) maar kelderde wel van de 42ste plaats (2010) naar de 82e (2011). Van Dorenmalen vertrouwt echter op de uitdagende banen die hij te bieden heeft: "Onze mensen kunnen een bijdrage leveren aan onze doelstellingen rond smarter planet. Ze werken aan totaaloplossingen voor alle topsectoren en wereldproblemen, zoals het fileprobleem, efficiency in de gezondheidszorg, energie- en waterbesparing. Een bijdrage leveren aan zulke oplossing geeft een goed gevoel. Meedenken over de business en strategie van onze klanten is wat onze mensen echt boeit. Wat dat betreft durf ik met alle ICT-bedrijven de concurrentie aan."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

“Wat gezondheid is moet iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »