Nanofysicus wint prijs met ‘urine-truc’ voor vluchtelingen

De innovatie waarmee Danny Wagemans (21) de Global Impact Challenge won op de nieuwe Singularity University Eindhoven, mogen we ‘baanbrekend' noemen. Wagemans bedacht een oplossing voor vluchtelingen. Die kunnen met een bidon en een rietje aan urine zowel water als elektriciteit onttrekken. "Dit is nog toekomstmuziek maar kan zich exponentieel ontwikkelen."

Danny Wagemans: "Ik studeerde tijdelijk in München en zag op Hauptbahnhof elke dag vluchtelingen uit treinen komen. Dat beeld liet me niet los. Ik dacht: hoge cijfers halen op de universiteit is mooi maar je helpt er nog geen mensen mee. Toen hoorde ik over een prijsvraag van de nieuwe Singularity University Eindhoven. De uitdaging was vluchtelingen een beter leven bieden door middel van een exponentiële technologie."

Wagemans haalde zijn bachelors Natuurkunde en Scheikunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarna hij gegrepen werd door de Wet van Moore, magnetische data-opslag en nanotechnologie. Aan de Universität Hamburg studeert hij momenteel nanowetenschappen. Daar ontwikkelde hij dit knotsgekke idee. Wagemans: "Mijn oplossing met de bidon maakt gebruik van de mogelijkheden van grafeen, waaruit je atomen weg kunt halen waardoor je een grafeenfilter krijgt. Door de gaten kan alleen water. Urine bestaat voor 95 procent uit water."

Tegelijkertijd hoorde Wagemans dat Oxfam-Novib toiletten ontwikkelt om urine om te zetten in energie. Wagemans: "Bacteriën zetten de stof ureum met behulp van een brandstofcel om in andere organische stoffen, waarbij elektronen vrijkomen. Vluchtelingen kunnen zo ook hun telefoon opladen. Die is van levensbelang in zo'n situatie. Google Maps, Google Translate en whatsapp worden een eerste levensbehoefte, net als water."

Volgens Wagemans duurt het nu nog ruim 1.000 uur om je telefoon met brandstofcellen volledig op te laden. Toch is dit 1.000 keer sneller dan tien jaar geleden. Wagemans: "Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe katalysatoren, betere materialen en genetisch gemanipuleerde bacteriën. Als de snelle ontwikkeling doorzet, moet mijn bidon er in no-time zijn."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »