Maak van familiebedrijf geen emotioneel mijnenveld

Veel familiebedrijven hebben een ijzersterke overlevingsdrang maar worden zwaar op de proef gesteld door botsende belangen tussen de familie (harmonie, gelijkheid) en het bedrijf (innovatie, winst). Het gevolg? Heftige interne spanningen dwarsbomen de vooruitgang. "De sleutel tot succes ligt bij het managen van emoties", aldus Liane de Ruijter.

In een tijd die schreeuwt om vernieuwing, kunnen bedrijven het zich niet meer permitteren dat er zand in de raderen van het bedrijfsproces zit. Toch lijkt dat het geval in veel familiebedrijven. Bewust of onbewust worden belangrijke, emotioneel geladen zakenissues doodgezwegen. Waarom? Om de lieve vrede in de familie te bewaren. Dat kan anders, dat kan beter, vinden de zussen Liane de Ruijter (voormalig HR-manager) en Carola de Ruijter (coach). Hun bedrijf Succesvolle Opvolging begeleidt ondernemers bij leiderschapsvraagstukken en opvolgingsproblematiek.

Wat zien jullie in de praktijk van familiebedrijven gebeuren?

Liane de Ruijter: "Met name aannemersbedrijven gaan vaak door op dezelfde voet als pa ooit deed. De zoon is inmiddels directeur maar krijgt niet de ruimte die bij zijn functie hoort. ‘Wij hebben hem nog in de luiers zien rondkruipen', zeggen de medewerkers, die er vaak al tientallen jaren werken. Zo'n directeur kan natuurlijk geen goede beslissingen nemen. Hij krijgt geen draagvlak, niet van de familie en niet van de medewerkers, om noodzakelijke veranderingen door te voeren."

Pa, de vroegere directeur, probeert de bestaande waarden overeind te houden...

"Waarden zijn niet zozeer het probleem want die zijn bij familiebedrijven vaak heel sterk verankerd. Het zijn vooral patronen, tradities en overtuigingen die de groei stagneren. Overtuigingen als ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg' uiten zich in taalgebruik en gewoontes. Een simpel gevolg van zo'n overtuiging is dat de jonge directeur vindt dat hij bij zijn werknemers moet zitten, anders lijkt het of hij zich verheven voelt boven de rest. Het gevolg daarvan is weer dat hij elke dag tijd tekort komt."

Hebben jullie ergens in een bedrijf concreet gezien dat pa de innovatie tegenhield?

"Jazeker, dat komen we regelmatig tegen. Vader van 67 werkt nog steeds met schrift en potlood. Zoon van 40 is ambitieus maar krijgt pa niet mee. De gevolgen zijn gigantisch. Het ICT-systeem is verouderd en het bedrijf mist de grote aanbestedingen."

‘Volwassen mannen huilen niet', luidt de beeldspraak. Jullie ervaring is dat volwassen mannen wel degelijk kunnen huilen. Met name in familiebedrijven. Hoe zit dat?

"Hét kenmerk van het familiebedrijf is de (emotionele) familieband. De familie heeft doorgaans een ander belang (harmonie, gelijkheid) dan het bedrijf (innovatie, winst). Er is veel onzichtbaar verdriet, dat niet wordt geuit. Sterk zijn! Geen kwetsbaarheid tonen! Vooral niet op je bek gaan! Er wordt veel gepraat in familiebedrijven, maar niet over de dingen die er werkelijk toe doen: frustratie, teleurstelling, boosheid. Het familiebedrijf wordt weleens omschreven als een ‘emotioneel mijnenveld'."

De sleutel tot succes ligt volgens jullie bij het ‘managen van emoties'.

"Inderdaad. Wij doorbreken dat patroon van opkroppen. We begeleiden ondernemers om inzicht te krijgen in wat er speelt. Vervolgens leren we hen hun emoties te managen (ofwel objectiveren). Wij houden hen de spiegel voor en laten zien wat er gebeurt als emoties de overhand nemen. Het effect van meer zelfinzicht en reflectie is dat familieleden onderling èn met hun medewerkers beter gaan communiceren en zaken gaan uitspreken. Er ontstaat draagvlak voor vernieuwingen, de werksfeer wordt beter en uiteindelijk werkt dat door in de bedrijfsresultaten."

Jullie noemen het emotionele intelligentie...

"Het mooie is dat je emotionele intelligentie goed kunt ontwikkelen. Daar helpen wij bij. Als je weet hoe je je emoties kunt managen, kom je meer bij je ratio en ga je zakelijke beslissingen ook nemen op zakelijke gronden en niet meer vanuit emotie."

Hebben jullie een treffend praktijkvoorbeeld?

"Twee broers konden totaal niet meer door één deur. Door het volgen van ons programma gingen ze weer praten met elkaar over de toekomst van het bedrijf. Ze kwamen tot het inzicht om onrendabele diensten en taken af te stoten. Ze doorbraken een bedrijfspatroon dat meer dan 40 jaar had bestaan. Soms is patronen doorbreken onvermijdelijk. Het mooiste is natuurlijk als bestaande waarden en tradities, die het bedrijf groot hebben gemaakt, gecombineerd worden met de nieuwe ambities van de opvolger. De nieuwe generatie wil haar eigen stempel op het bedrijf drukken en wil bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfstak beginnen, of een nieuw product in de markt zetten. Zulke veranderingen zijn noodzakelijk. Als bedrijven blijven doen wat ze ooit deden, krijgen ze juist niet meer wat ze ooit kregen. Ze boeren achteruit. En dan kan het hard gaan. De tijden zijn veranderd. De markt moet anders benaderd worden. Vernieuwing is noodzakelijk voor familiebedrijven die willen blijven bestaan."

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Fujitsu over smart society

Het Japanse tech-bedrijf Fujitsu denkt dat artificial intelligence nu pas rijp is voor ontginning. Een gesprek met Pacal Huijbers.

Lees artikel »

Infrastructuur laat zich eenvoudig plat leggen

Het nieuwe kabinet steekt 95 miljoen euro per jaar in cyberveiligheid. Dat is fijn voor straks maar ondertussen is het prijsschieten. "Inbreken kan op alle fronten", stelt de ethical hacker.

Lees artikel »

Klussers bedienen doe je zo

Intergamma, de franchiseorganisatie van Gamma en Karwei, trekt online twee miljoen bezoekers per week. Hoe krijgt Lieke Luttmer, directeur e-commerce, dat voor elkaar?

Lees artikel »

E-commerce duikt op booming pillenmarkt

Het louche imago lijkt verdwenen. Heel Holland slikt en koopt via internet.

Lees artikel »

Permissioned blockchain: hip en pseudo-innovatief

Kan samen oefenen in afgeschermd ecosysteem bestaande markten en sectoren op hun kop zetten?

Lees artikel »

Installateur negeert robotica

OTIB, Uneto-VNI en allerlei branchegoeroes laten geen kans voorbij gaan om robotica een grote toekomst toe te dichten in de installatiebranche. Pionierende ondernemers zijn echter schaars.

Lees artikel »

Een eeuw vooruit denken: co-creatie op Bouwcampus

In ons land zijn veel stuwen, sluizen en gemalen bijna honderd jaar oud. Ze moeten vervangen worden. Hoe? De Bouwcampus koos voor co-creatie en out of the box-denken.

Lees artikel »

Talent ontdekken met slimme algoritmes

Volgens University of Toronto nemen machines betere beslissingen dan mensen. Algoritmes zouden betere kandidaten selecteren dan recruiters.

Lees artikel »

Dajte si pozor na vás? Taalbarrières in de bouwput

Communiceren met buitenlandse onderaannemers, wie kan het?

Lees artikel »

Fenixloods Katendrecht: 212 hippe lofts aan de Maas

De oude Fenixloods van de Holland Amerika Lijn in het Rotterdamse Katendrecht wordt momenteel 'gebimd' tot loftwoongebouw.

Lees artikel »