Topschaatsers voortaan ook online gecoacht

Komend weekend start het schaatsseizoen met de NK Afstanden in Heerenveen. KNSB Gewest Zuid-Holland coacht haar team dit jaar langs de baan èn online. De schaatsers zijn positief: "Vroeger ging de usb-stick rond, nu beheren we verslagen, voedingstips, filmpjes en feedback centraal."

Drie schaatstrainers, drie fysiotherapeuten, twee masseurs en een mental coach begeleiden dit seizoen de elf semiprofs van KNSB Gewest Zuid-Holland. Geen detail blijft onbelicht om tot topprestaties te komen. Dat is op zich niks nieuws. Wel nieuw is dat de schaatsers vanaf dit seizoen ook online worden bijgestaan. In het platform Coachi delen trainers en schaatsers de seizoensplanning en -agenda, medische tests, verslagen van trainingen en wedstrijden en voedingstips. De kennisbron van achttien individuën wordt zo helemaal leeggetrokken.

De schaatsers maken in Coachi zogenaamde ‘persoonlijke ontwikkelpunten' aan. Die kunnen te maken hebben met fysieke, mentale of andere kwesties. De schaatsers zelf hebben de regie. Zij bepalen welke trainers en ploeggenoten ze bij een bepaald ontwikkelpunt willen betrekken. (Als A betere bochten schaatst dan B, kan B een beroep doen op A. Door het geheim over te dragen aan B, wordt A zelf ook beter en completer.)

Schaatser Moniek Kleinsman (26) is positief over Coachi: "Voor mij werkt het goed als ik dingen opschrijf en erover communiceer. Bijna dagelijks post ik na de training een verslagje over hoe het ging, puur om mezelf met mijn eigen ontwikkelpunten te confronteren. Ik leg mijn doelen vast en vraag of mijn teamgenoten me erop aan willen spreken. Dat werkt perfect."

Voor Kleinsman is het dit jaar erop of eronder. Na de Olympische Spelen in Turijn kwam voor haar de klad erin en kwakkelde ze twee jaar met haar gezondheid. Ze deed alles om weer terug te komen. Al haar inkomsten (een bijbaan in de gezondheidszorg, sponsorgelden en spaargeld) investeerde ze om goed en veel te kunnen trainen. Nu hoopt ze weer terug te zijn op haar oude niveau: de Nederlandse top. Voor minder doet ze het niet. ("Ik schaatst niet voor een tiende plek.") Dit jaar moet het super gaan. Alle kleine beetjes zijn meegenomen, zoals online coaching.

Maren van Spronsen (22) wil dit jaar in elk geval vier persoonlijke records rijden (op de 500 meter, 1.000 meter, 1.500 meter en 3.000 meter). Om dat voor elkaar te krijgen, moet ze feller en explosiever worden. Met name in de bochten is nog winst te halen als ze beter kan ‘uitversnellen'. Van Spronsen "Uitversnellen betekent dat je met meer snelheid de bocht uit komt dan je erin gaat." Coachi vindt ze een uitkomst omdat alle informatie centraal gemonitord wordt, zodat er minder misverstanden ontstaan in de communicatie. Van Spronsen: "Stel ik ben net bij de masseur geweest en die heeft een blessure geconstateerd. Dan hoef ik niet meer zoals vroeger drie trainers te gaan bellen, die vervolgens weer met elkaar moeten gaan praten. Centraal beheren van die informatie maakt het allemaal veel makkelijker."

In Coachi plaatsen de schaatsers ook filmpjes. Zo kan de techniek worden geanalyseerd. De feedback die online wordt gegeven, is zichtbaar voor iedereen die bij het bewuste ontwikkelpunt betrokken is. Hoe is de basishouding? Hoe worden de bochten aangesneden? Zit iemand diep genoeg? Analyseren van beelden is ideaal om te schaven aan je techniek, vindt Joost Kool (20): "Op dit moment plaats ik mijn linkerbeen net niet precies onder mijn zwaartepunt. Dat kost tijd. De feedback van de anderen helpt me verder." Met een iets betere coördinatie, iets meer snelheid en iets meer ontspanning in zijn slag op de eerste honderd meter zal hij langzaam naar de Nederlandse (sub)top toe kruipen, is de verwachting.

Als de rijd(st)ers van KNSB Gewest Zuid-Holland dit seizoen op de juiste momenten pieken, mogen ze worldcups schaatsen in Erfurt, Berlijn, Calgary of Salt Lake City. In die verre oorden zal zeker niet de hele trainersstaf aanwezig zijn (dat is te duur voor een regionale schaatsploeg). Juist dan biedt Coachi uitkomst. "Als ze me online aantreffen, mogen ze me bellen via Skype", zegt mental coach Peter Roemeling, die zich verbonden heeft aan wel veertig ontwikkelpunten van de schaatsers, met name op het gebied van effectieve communicatie.

Roemeling: "Bewustwording van emoties, gedrag, drijfveren en talenten is belangrijk want alle energie die ze niet goed kanaliseren, is verloren. In het bedrijfsleven lopen ze daar pas rond hun dertigste tegenaan, in het schaatsen tien jaar eerder. Voor topprestaties moeten ze helemaal lekker in hun vel zitten. Helder communiceren is een manier om energie te sparen. Ik leer hen hoe ze zichzelf kunnen zijn en hoe ze zich op bepaalde momenten kunnen afsluiten voor anderen. Een kunstje ophouden houden ze niet vol."

Dit proces van persoonlijke ontwikkeling gaat altijd door. Dat wil je niet laten afhangen van de frequentie van de persoonlijke ontmoetingen met de trainers, stelt Roemeling. Coachi is 24 uur per dag beschikbaar en dus een perfecte aanvulling op gewone coaching. Met de nadruk op ‘aanvulling'. "Dit zal nooit een vervanging worden van een goed gesprek bij een bak koffie", klinkt het nuchter uit de mond van Moniek Kleinsman.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Nanoknutselen in de cleanroom van TU Delft

Het Else Kooi Lab van de TU Delft is een cleanroom van wereldformaat. Op 20 maart mocht de pers naar binnen. "De volgende stap? Deeltjes isoleren op atomair niveau op één chip."

Lees artikel »

Hoe gaan we dat doen, samenwerken met bots?

Volgens leiderschapsgoeroe Joseph Folkman stelt AI nieuwe eisen aan managers. Ze moeten kunnen samenwerken in hybride teams met bots en mensen die (soms) meer weten dan zij.

Lees artikel »

“Wat gezondheid is mag iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »