Volle bak op DjangoCon Europe 2011 Sprint

De programmeertaal Python leeft als nooit tevoren gezien de drukte in de Amsterdamse Waagtoren op 9 en 10 juni tijdens ‘DjangoCon Europe 2011 Sprint'. Layar is een van de sponsoren. Dirk Groten van Layar: "Als bedrijf willen we continu innoveren en Django biedt ons daarvoor de solide architectuur. Je begrijpt dus dat we de ontwikkelingen in de community intensief volgen."

De vrouwen achter de ramen in de Amsterdamse rosse buurt hebben waarschijnlijk geen flauw benul wat er op 9 en 10 juni in ‘hun' Waagtoren op de Nieuwmarkt gebeurt. Daar zijn zo'n 90 softwareontwikkelaars uit de hele wereld bij elkaar gekomen. Passie voor de programmeertaal Python heeft hen naar Amsterdam gelokt. De tamtam van de ‘DjangoCon Europe 2011 Sprint' heeft wereldwijd geklonken en is dit jaar verhoord tot in Rusland, Australië, Israel, Duitsland, Zwitserland, Spanje en de VS.

We hebben afgesproken met Remco Wendt, de voorzitter van het evenement. ‘Voorzitter' is overigens een groot woord voor deze sympathieke dertiger met krullen en een hip baardje. Wendt neemt rustig de tijd om uit te leggen waarom deze ‘sprint' zo bijzonder is: "Normaal gesproken chatten we met elkaar als we iets willen uitwisselen. Nu hebben we eindelijk de tijd om eens goed te sparren, best practices uit te wisselen en elkaar feedback te geven. Het is fijn om iedereen bij elkaar te hebben."

Softwareontwikkelaars gebruiken Django om in weinig tijd kwalitatief hoogwaardige webapplicaties te ontwikkelen. De open source-software van Django mag door iedereen toegepast en verbeterd worden. Django wordt onder meer gebruikt door Google, NASA, het Nederlandse bedrijf Layar, uitgeverij Sanoma en Maykin Media, het bedrijf van Remco Wendt. Django is gemaakt in Python, dat door Wendt "een elegante taal met veel expressiekracht" wordt genoemd.

Op de eerste en tweede verdieping van de Waagtoren wordt geconcentreerd gewerkt. De kleine zaaltjes zitten mudvol jonge mannen (nauwelijks vrouwen) gekleed in rafelige spijkerbroeken en t-shirts van onder anderen Motown, Lego, Jet Brain, New York en Billabong. Deze mannen hebben één ding gemeen: ze lezen, schrijven, denken, praten en dromen over Django en Python. Vandaag in de Waagtoren kunnen ze helemaal los. Voorzitter Wendt: "We werken hier fulltime aan verbeteringen. Ze kunnen 48 uur doorwerken als ze willen. Sommigen doen dat ook. We hebben ook een paar masseurs van de gemeente gekregen. Die maken de spieren weer soepel als mensen te krampachtig achter hun computer hebben gezeten. En er staan veldbedjes klaar voor degenen die moe zijn, maar hackers... werken ‘s nachts graag door."

Wendt slikt. Het woord ‘hackers' was eruit voor hij er erg in had. "Ja, wij noemen onszelf hackers. In de media heeft dat woord een foute betekenis gekregen. Schrijf maar op dat we passie hebben voor technologie. Wacht, ik zal je in contact brengen met een van onze core developers. Een goeroe? Zo zou ik hem niet noemen, maar dat is hij stiekem natuurlijk wel."

Russell Keith-Magee uit het Australische Perth is een vriendelijke man met een ringbaardje. Samen met elf andere core developers wereldwijd vormt hij het kloppend hart van Django. Keith-Magee is blij met het samenzijn: "De sfeer is buitengewoon relaxed. We zijn allemaal vrijwilligers. Niemand is hier gekomen voor een baan, of voor het geld. We zijn geïnteresseerd in het maken van goede tools. Twee dagen lang doen we niets anders dan bugs repareren, en ja, 's nachts werken is part of the fun. Je werkt tot je omvalt." De Australiër vindt Python een fijne programmeertaal. Met weinig code kan er veel bereikt worden. Keith-Magee: "Bij Java is dat wel anders. Als je in Java tien regels nodig hebt, kun je het in Python met twee. Dat scheelt tijd en energie en voorkomt fouten. Deze taal hebben we hard nodig nu de users wereldwijd om directe interactie vragen en we steeds meer realtime-functionaliteiten in de browser zien."

Keith-Magee, Wendt en de anderen zijn overigens al de hele week bij elkaar. Op maandag, dinsdag en woensdag was er een conferentie in Pakhuis de Zwijger. Door middel van lezingen en paneldiscussies werden zij bijgepraat over de laatste nieuwtjes, en over het internet van morgen. Er waren maar liefst 210 deelnemers in het voormalige pakhuis. Elk jaar wordt de familie groter. In 2010 in Berlijn waren het er nog 120. Dat het er nu bijna twee keer zoveel zijn (en nog eens 100 mensen op de wachtlijst) zegt volgens Wendt genoeg over de populariteit van Python en Django.

Hoofdsponsoren van het evenement waren dit jaar Fabrique, I amsterdam en Layar. Dirk Groten van Layar legt uit waarom hij DjangoCon sponsort: "Als bedrijf willen we continu innoveren en Django biedt ons daarvoor de solide architectuur. We hebben er alle belang bij dat de ontwikkelingen doorzetten en zijn dus gebaat bij vrijwilligers die snappen hoe het werkt, ook als iets snel groeit en er ineens een miljoen mensen op de server komen. Dat geldt tot op zekere hoogte voor ons. De afgelopen dertig dagen had Layar anderhalf miljoen actieve gebruikers. Je begrijpt dus dat we de ontwikkelingen in de community intensief volgen. Natuurlijk willen we ook laten zien dat we fan zijn van Django. Wellicht zitten er getalenteerde ontwikkelaars bij die in de toekomst voor ons kunnen komen werken."

Ondertussen kijkt de Duitser Richard Sternagel, een van de 90 ontwikkelaars, wat verdwaasd naar zijn beeldscherm. Sternagel ziet het even niet meer helder. De driedaagse conferentie, de inspirerende keynote-sprekers, de indrukken van Amsterdam, het harde werken en slaapgebrek hebben hun tol geëist. Misschien wordt het tijd voor Sternagel om even een veldbedje op te zoeken.

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

“Wat gezondheid is moet iedereen zelf bepalen”

Noord-Limburg wil de gezondste regio van Nederland worden en heeft grootse plannen. Het klinkt aantrekkelijk maar een burgerraadslid uit Horst aan de Maas heeft felle kritiek.

Lees artikel »

Securityproject Melissa hackt Russische hackers

Na Deadbolt en Genesis Market werd onlangs de hackersgroep Qakbot opgerold, mede dankzij het cybersecurityproject Melissa. Arwi van der Sluijs is er trots op en vertelt.

Lees artikel »

Pfas-zaak Dordrecht zet forever chemicals op radar

Het gevaar van pfas voor de volksgezondheid is niet meer te bagatelliseren door de recente rechtszaak tegen Chemours in Dordrecht. Maar pfas is here to stay. Hoe nu verder?

Lees artikel »

Het wonder van geperst, verhit en gefilterd gras

Start-up Grassa claimt meer eiwit uit gras te kunnen halen dan de koe. Gras is niets minder dan een wonderplantje volgens directeur Rieks Smook: "Er kan zoveel méér met gras."

Lees artikel »

Moleculair bioloog over gedrag en kwantumfysica

Moleculair bioloog en therapeut Lianne Hermers gebruikt de kwantumfysica om bewustzijnskracht te ontdekken. Haar cliënten lossen mentale problemen zelf op zonder pillen.

Lees artikel »

Overvolle binnensteden hunkeren naar fresh air

Bedrijfsbussen op diesel mogen vanaf 2025 veel Nederlandse stadscentra niet meer in. Met elektrische steps, cargo-bikes en (bak)fietsen vinden monteurs hun weg in de binnenstad.

Lees artikel »

Google wil onze medische data, maar wat willen wij?

Care Studio van Google Health heeft aangekondigd in de VS patiëntendossiers te willen gaan beheren. Huisarts Huib Rutten ziet risico's: "De regie moet altijd bij de patiënt blijven."

Lees artikel »

Bouwvallig Blackpool, walhalla voor kansarmen

De Engelse badplaats Blackpool werd onlangs belachelijk gemaakt door minister Helen Wheeler. Ze bood haar excuses aan maar met financiële steun schiet de stad meer op.

Lees artikel »

Mark Soetman levert de primeur: rauw krabbenvlees

Start-up Crustalicious heeft een machine ontwikkeld die kleine krabben in zes stappen ontdoet van pcb's, zware metalen, ingewanden en schaal. Een wereldprimeur!

Lees artikel »

Meneer Parkinson gaat niet weg, maar boksen helpt wel

Parkinson dendert als een epidemie door Europa. Om het ziektebeeld te vertragen worden steeds meer bokstrainingen speciaal voor Parkinson-patiënten verzorgd.

Lees artikel »