Willem Vermeend wijst mkb de weg

In de onlangs vrijgegeven OTIB Trendfiles geven zes hoogleraren hun visie op het bedrijfsleven, duurzaam ondernemen, smart industry, slim bouwen, internet of things en systeem-innovaties. Ex-politicus Willem Vermeend ziet met name voor kleine bedrijven grote kansen, op voorwaarde dat zij internet, technologie en duurzaamheid in hun strategie verwerken. "Stilstand is ondergang."

‘Met de opkomst van internet', zo schrijft OTIB, ‘is de wereld smart geworden. Mensen en bedrijven beschikken 24/7 over informatie, ze vormen netwerken en bedenken elke dag nieuwe oplossingen, ook op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, mobiliteit, zorg en industrie.' Voor de hoogleraren Willem Vermeend, Ad van Wijk, Jos Lichtenberg, Jan Jonker, Fred van Houten en Alfred Kleinknecht is het food for thought. Met priemende videoboodschappen leggen zij de vinger op de zere plek. Ofschoon OTIB Trendfiles is gericht op installatiebedrijven, gelden veel actuele ontwikkelingen voor elk bedrijf. Willem Vermeend, internetondernemer, investeerder in startups en deeltijd-hoogleraar aan Universiteit Maastricht, grijpt de gelegenheid aan om alle volgevreten en in slaap gesuste ondernemers van Nederland wakker te schudden.

Wat is uw belangrijkste boodschap aan kleine bouwbedrijven, installateurs en printbedrijven?

"Alle bestaande verdienmodellen staan onder druk door digitalisering, de snelle opkomst van mobiel internet, big data, 3D-printing, robotisering en internet of things. Dat is geen theorie meer. Er zijn al vijf miljard apparaten op het internet aangesloten. En robots zijn hoognodig om de vergrijzing op te vangen en onze welvaart te behouden. Daar komt duurzaamheid en het klimaatakkoord van Parijs nog eens bij. Als bedrijven een slecht CO?-profiel hebben, wordt het voor andere bedrijven onaantrekkelijker om zaken met hen te doen. Dat hebben de meeste ondernemers nog helemaal niet in de gaten. Het klimaatakkoord levert overigens ook nieuwe kansen op. De OESO heeft berekend dat wereldwijd 13.000 miljard euro moet worden geïnvesteerd om het klimaatverdrag uit te voeren. Daar kunnen bedrijven op inhaken."

U ziet grote kansen voor kleine bedrijven, die snel en wendbaar zijn, met korte lijnen en weinig bureaucratie. Om hun kansen te pakken, moeten zij internet, nieuwe technologie en duurzaamheid in hun strategie verwerken. Kunt u dit toelichten?

"Allereerst moeten zij productie- en bedrijfsprocessen digitaliseren om kosten te reduceren en de efficiency te verhogen. Elk bedrijf heeft een online-strategie nodig -veel websites van kleine bedrijven zullen moeten worden vernieuwd. Daarnaast moeten ondernemers technologisch innoveren, kijken welke nieuwe technologie zij kunnen toevoegen aan hun portfolio. Dat zal voor iedere sector anders zijn. In de maakindustrie is 3D-printing en robotisering belangrijker dan in de IT. En internet of things gaat alle bedrijven raken. Tot slot ontkomen ondernemers er niet aan een duurzaamheidstrategie te ontwikkelen en hun CO?-profiel te verbeteren. Elk bedrijf moet binnen tien jaar 100 procent duurzaam zijn. Bedrijven die deze drie zaken niet in hun strategie verwerken, bestaan over vijf jaar niet meer."

In slaap gesust?

"Ze denken dat ze er goed voor staan en dat er niks aan de hand is. Dat is een misvatting want de concurrentie vernieuwt ondertussen wel. Wat te denken van de globalisering? Vroeger zat de concurrent een paar straten verderop. Nu moeten bedrijven concurreren met de hele wereld. De schoenwinkel op de hoek is verdwenen, Zalando kwam ervoor in de plaats."

Hoe weet u zo zeker dat dit scenario werkelijkheid wordt? Niet alles wat kàn gebeuren, gebeurt ook.

"Ik zie deze ontwikkelingen overal in het buitenland. De landen om ons heen, Duitsland en Engeland, erkennen veel meer de urgentie van economische verandering. Daardoor vestigen startups zich eerder in Londen of Berlijn. Wij hadden ooit een gunstig vestigingsklimaat maar onze banen en welvaart verdwijnen. Dus maak hier tijd voor! Je moet élke dag innovatiever, sneller en creatiever worden. Werk samen met je klanten! Deel data met je concurrenten! Voor veel middelgrote bedrijven in Nederland is dit heel moeilijk. Maar ze hebben geen keuze. En geef me één reden waarom je het niet zou doen? Je doet jezelf tekort."

Wat ziet u aan de kant van de klant veranderen?

"De klant is veeleisend, wil 24/7 topkwaliteit, en communicatie met de snelheid van het licht. Even niet goed behandeld? Meteen overstappen! De klant is een verwend kind, hou er rekening mee."

Kleine bedrijven die uw adviezen serieus nemen, daadwerkelijk innoveren en succes hebben, worden groot. Ze nemen managers aan en bouwen de zoveelste piramide die top/down wordt bestuurd. Zo raken ze hun concurrentievoordeel weer kwijt. Wat is uw visie hierop?

"Ik zie vooral veel kleine, vernieuwende bedrijven zonder managementlagen. Bedrijven die echt angst hebben om te veranderen, kunnen een kannibaal oprichten, een apart bedrijf met een eigen budget, directie en bestuur. Het kannibaalbedrijf is een volle dochter die alle innovaties mag uitvoeren die bij de moeder niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld een ‘energieplus-woning' ontwikkelen. Het voornaamste doel van de kannibaal is de moeder opeten. Daardoor gaat de moeder juist bewegen. Bedrijven als Google en Apple richten vaak dit soort startups op die hen gaan beconcurreren."

Wat adviseert u ondernemers die de 55 zijn gepasseerd en niet goed zijn toegerust op de nieuwe economie? Zij hebben geen zin meer om te veranderen. Als uw verhaal klopt, gaat bij hen langzaam het licht uit.

"Jammer voor hen als ze niet willen veranderen. Ik raad hen aan zich te laten trainen en omscholen voor de smart industry. Daar staan de komende jaren 150.000 vacatures open. Verlaat de oude economie! Daar is de rek helemaal uit."

Scholen leiden op voor vakken die over tien jaar niet meer bestaan. Kinderen willen geen piloot of politieagent meer worden maar vlogger, hacker, skypetrainer of virtueel architect. Waarom lopen Nederlandse opleidingen zo achter?

"Dat komt door de bureaucratie, alle regels en procedures waar scholen mee te maken hebben. Dat is het grootste probleem van Nederland. Het kost twee jaar om te switchen naar een nieuw vakkenpakket. Als het eenmaal zo ver is, zijn die vakken alweer verouderd. Daar zullen we met z'n allen echt iets aan moeten doen. Stilstand is geen achteruitgang, stilstand is ondergang."

 

recente artikelen

gepubliceerd in diverse (vak)media

Fujitsu over smart society

Het Japanse tech-bedrijf Fujitsu denkt dat artificial intelligence nu pas rijp is voor ontginning. Een gesprek met Pacal Huijbers.

Lees artikel »

Infrastructuur laat zich eenvoudig plat leggen

Het nieuwe kabinet steekt 95 miljoen euro per jaar in cyberveiligheid. Dat is fijn voor straks maar ondertussen is het prijsschieten. "Inbreken kan op alle fronten", stelt de ethical hacker.

Lees artikel »

Klussers bedienen doe je zo

Intergamma, de franchiseorganisatie van Gamma en Karwei, trekt online twee miljoen bezoekers per week. Hoe krijgt Lieke Luttmer, directeur e-commerce, dat voor elkaar?

Lees artikel »

E-commerce duikt op booming pillenmarkt

Het louche imago lijkt verdwenen. Heel Holland slikt en koopt via internet.

Lees artikel »

Permissioned blockchain: hip en pseudo-innovatief

Kan samen oefenen in afgeschermd ecosysteem bestaande markten en sectoren op hun kop zetten?

Lees artikel »

Installateur negeert robotica

OTIB, Uneto-VNI en allerlei branchegoeroes laten geen kans voorbij gaan om robotica een grote toekomst toe te dichten in de installatiebranche. Pionierende ondernemers zijn echter schaars.

Lees artikel »

Een eeuw vooruit denken: co-creatie op Bouwcampus

In ons land zijn veel stuwen, sluizen en gemalen bijna honderd jaar oud. Ze moeten vervangen worden. Hoe? De Bouwcampus koos voor co-creatie en out of the box-denken.

Lees artikel »

Talent ontdekken met slimme algoritmes

Volgens University of Toronto nemen machines betere beslissingen dan mensen. Algoritmes zouden betere kandidaten selecteren dan recruiters.

Lees artikel »

Dajte si pozor na vás? Taalbarrières in de bouwput

Communiceren met buitenlandse onderaannemers, wie kan het?

Lees artikel »

Fenixloods Katendrecht: 212 hippe lofts aan de Maas

De oude Fenixloods van de Holland Amerika Lijn in het Rotterdamse Katendrecht wordt momenteel 'gebimd' tot loftwoongebouw.

Lees artikel »